Historie

Wim van Sijpveld Wim van Sijpveld, en zijn vrouw dicky stonden aan de basis van de RonaStables. In 1956 kwam Wim van Sijpveld als dierenarts naar Kesteren en bouwde daar een dierenartsenpraktijk die later uitgroeide tot de huidige (Paarden)kliniek De Lingehoeve. Aanvankelijk fokte hij ponies die door hun drie zoons, Tobie, Gijsbert en Gerrit werden gereden.

Freuline In 1973 werd bij fokker Ries Kramp uit Kesteren de 9 jarige merrie Freuline (Simon Bolivar) gekocht. Deze merrie kwam uit een goede stam en had zichzelf al bewezen op de keuring waar zij kampioen was geworden. In 1974 werd een IBOP gehaald met drie negens en als opmerking "Best en goed betrouwbaar in de verrichting". Met deze IBOP werd ze op 3 januari 1975 definitief KROON verklaard en kreeg zij tevens het preferentschap voor 3 sterwaardige merrie nakomelingen.




Naast het recreatief rijden onder het zadel en voor de koets werd Freuline gebruikt voor de fokkerij. Na 4 hengstveulens die werden verkocht werden 3 merrie- veulens geboren van de hengst Irak.(Wachtmeester X Alex) Deze veulens kregen de namen Verona, Zarona en Arona. Met deze drie merries is de Rona stam op de kaart gezet.



Verona deed het zeer goed op de keuringen en werd UTV kampioen. Met haar werd vooral Gelders gefokt. Zo werd Impala (v Bazuin) aangewezen voor het verrichtingsonderzoek in Ermelo en staat Barona keur (v Satelliet) te boek als moeder Irona (v. Elegant) die bij de fam Joosten in Ede vele kampioenen voortbracht. Ook in de springsport deden de nakomelingen het goed. Zo sprong Highline nat 1.40 en sprong Gino zeer verdienstelijk in Duitsland. Dit resulteerde in 1998 tot de uitverkiezing van Gelders Paard van het Jaar.



Zarona stond aanvankelijk in de schaduw van haar zussen en haalde in hun schaduw het keur predikaat. In haar nafok kwam zij echter zeer sterk in de picture door haar zonen die internationaal sprongen, Tepic, Govenor (beide van Akteur) en Hilton (v. Notaris). Dit resulteerde uiteindelijk in een nominatie als KWPN paard van het jaar 2002 en tot uitverkiezing tot Gelders paard van het jaar in 2005.



De derde zus, Arona, werd Gelders kampioen en werd afgevaardigd naar de UTV. Zij behaalde een uitzonderlijke IBOP van 99 punten. Vanwege haar goede karakter werd zij gebruikt door Wim van Sijpveld om mee te mennen en werd er minder mee gefokt.



In 1989 verhuisde Wim en Dicky van Sijpveld en konden de paarden eindelijk naar huis gehaald worden. De tuigpaarden fokkerij met de zwarte kroonprins merrie Patilde werd van de hand gedaan om alle aandacht te kunnen richten op de rona-stam. De filosofie die gebruikt werd door Wim van Sijpveld in de fokkerij resulteerde in 2005 tot de verkiezing van de fam. Van Sijpveld tot Gelders fokker van het jaar. Helaas mocht Wim van Sijpveld dit niet meemaken. Hij overleed in 2002 aan een hartstilstand toen hij onderweg was naar zijn paarden. Begin 2006 werd met een website de naam RonaStables geïntroduceerd om de fokkerij van de familie van Sijpveld beter te kunnen promoten.